Τρόποι υπολογισμού θέρμανσης κτιρίων – κατοικιών

 

Στην Ελλάδα υπάρχει μια παγιωμένη μέθοδος που με αυτήν ο κάθε υδραυλικός και κάθε «ειδικός» στην θέρμανση, από τον απλό πωλητή-έμπορο σε υπερκαταστήματα που μεταξύ άλλων πωλούν και είδη θέρμανσης ,μέχρι τον κολλητό από το καφενείο("έτσι το έκανε και αυτός"), μας προτείνει σε τρία λεπτά τον λέβητα που χρειαζόμαστε και μάλιστα με σιγουριά.
 Βγάζουμε λοιπόν το εμβαδόν του σπιτιού π.χ. 150m2  πολλαπλασιάζουμε επί το καθαρό ύψος για να βρούμε τα κυβικά μέτρα ενός χώρου 150m2x280m ύψος (μέσο ύψος) = 420m3 τώρα πολλαπλασιάζει ("ο ειδικός") επί του ποσοστού 0,50 έως 0,80. Σύνολο 420m3x0,60=25.200kcal (θερμίδες) :0,86=29,3kw. Όλα καλά…
 
Επιπλέον βάλε ένα περιθώριο λάθους 10% πάντα προς τα πάνω. Αισίως φτάσαμε 31kw βάλε άλλα 20% επιπλέον γιατί κλέβει ο κατασκευαστής, πιάσαμε 37.2kw δεν  βαριέσαι στρογγυλά 40kw.
 Έτσι, μεταξύ τσίπουρου-καφέ με τις ώρες-και του "βάλε παραπάνω να έχουμε" γιατί λεφτά....να φαν και οι κότες, για δεκαετίες ζεστάναμε τους χώρους μας και ήμασταν όλοι μια χαρούμενη οικογένεια. Πως να μην ήμασταν άλλωστε με την τιμή του πετρελαίου στο 0,5€/lit ή και χαμηλότερα.
 
Σήμερα που αρχίζουμε όλοι να ενδιαφερόμαστε μας κάνει τρομερή εντύπωση, πώς για ανάλογη κατοικία σαν του παραδείγματός μας, σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, η εγκατεστημένη ισχύς άρα και η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη είναι η μισή?
Τα πράγματα όμως είναι πολύ ποιο απλά από ότι νομίζουμε:
Η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση εξαρτάται από την περιοχή, το μέγεθος και την κατασκευή του κτηρίου, τον τύπο και την κατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού τις ανάγκες του χρήστη και το ωράριο λειτουργίας. Κατά την διάρκεια μεταξύ του 1980-1990 η πλειοψηφία των κτιρίων που κατασκευάστηκαν δεν διαθέτει θερμομόνωση ούτε καν τις ελάχιστες απαιτήσεις του κανονισμού. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό κτιρίων είναι χωρίς καθόλου μόνωση, παρότι οι βαθμοημέρες θέρμανσης ξεπερνούν τις 2600 στην Βόρεια Ελλάδα.
 
Συνεπώς η θερμική θωράκιση του κτιριακού κελύφους(θερμομόνωση, κουφώματα) οι διαθέσιμες τεχνολογίες των συσκευών θέρμανσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση ( π.χ 83% Optifire 763 Bodart & Gonay σε ξύλο και η Hydro 27Kw της Eva Calor σε πέλλετ με 92%), οι τεχνολογίες διατάξεων ελέχγου και διαχείρισης ενέργειας(δοχεία αδρανείας-buffer, επιλεκτικούς συλλέκτες κ.α) συμβάλουν δραστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%.
 
Με βάση όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η θέρμανση και η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι πλέον υπόθεση του γνωστού-κουμπάρου-τυχαίου εμπόρου αλλά αποτέλεσμα υπεύθυνης, σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης που μόνο ένας Διπλωματούχος-Πτυχιούχος Μηχανικός είναι σε θέση να αποφανθεί.
Στο παράδειγμα μας:
Η μονοκατοικία του παραπάνω παραδείγματος χρειάζεται σε καύσιμο πετρέλαιο περίπου 2.200Lt για όλο το χειμώνα. 2.200Lt σημαίνει (θερμογόνο δύναμη πετρελαίου 10,2kw) 2.200x10,2kw=22.440kw επειδή στην καύση υπάρχουν απώλειες και ένας μέσος λέβητας έχει απόδοση 85% σημαίνει 22.440kwx85%=19,074kw λοιπόν για 150 μέρες χειμώνα 19,074:150=127,16kw ανά ημέρα μέσο όρο διά 24 ώρες 127,16:24=5.3kw την ώρα.

Άρα χρειάζομαι ένα καυστήρα 5,3kw που να δουλεύει συνεχώς η καλύτερα επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις επί 2=10,6kw.Στο εμπόριο ο μικρότερος σε ισχύ καυστήρας που είναι διαθέσιμος είναι 15Kw-16Kw. Συνεπώς επιλέγω αυτόν που είναι κοντά στους υπολογισμούς μου . Γιατί και 2500lt να καίω το αποτέλεσμα είναι 7kw. Που είναι τα 40kw που μου "πρότειναν" να βάλω? Και την σπατάλη ενέργειας-χρημάτων, ποίος θα μου την πληρώσει?

Επομένως η ενασχόληση μας με τα θέματα αυτά μπορεί να ωφελήσει άμεσα την τσέπη μας, κυρίως αν επιλέξουμε αξιόπιστες πηγές. Είναι άσκοπο να αναλωθούμε σε άντληση πληροφοριών σε διάφορα forum που κρύβουν ημιμάθειες και αναληθείς προσεγγίσεις κάτω από καλά κρυμμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις που το μόνο που θα προσφέρουν είναι περισσότερο μπέρδεμα, παρά βοήθεια.
Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί-Ενεργειακοί Επιθεωρητές της εταιρίας μας είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία θελήσετε.

 

 

 

 

 

Οι συνεργάτες μας:
bodart   spatherm   leda evacalor  fuoco logo   romotop logo_home  tubo-fonte   totem  viadrus logo_home  supra  mdesign